پس از انفجارهاي تروريستي عوامل انتحاري در حاشيه استاديوم ملی فرانسه كه منجر به كشته شدن ۳۵تن شد، ميدان جمهوري در مهد دموكراسي جهان تا ميدان تاريخي باستيل به يكباره صحنه درگيريهاي بيسابقه و جنگ خياباني شد؛ طي شش حمله، افراد مسلح در مقابل چند رستوران پرازدحام ۴۲شهروند پاريسي را به رگبار بسته و به قتل رساندند اما اين پايان تراژدي نبود. فاجعه بزرگ هنگامي رقم خورد كه پيش از ساعت10 و همزمان با درگيريهاي خياباني، مهاجمان مسلح وارد سالن كنسرت باتكالان شدند، پليس نزديك به سه ساعت بعد به سالن كنسرت هجوم آورد اما تروريستها بيهدف و در كمال خونسردي مسلسلها را چندين بار مسلح كرده و گروگانها را به رگبار بستند و به گفته مقامات ۸۰ نفر را به قتل رساندند. فاجعه بزرگ رقم خورد و تراژدي تكميل شد؛ بزرگترين قتل عام تاريخ اروپا پس از جنگ جهاني دوم و پس از حوادث تروريستي مترو مادريد در سال ۲۰۰۴ و بزرگترين حادثه تاريخ فرانسه در هفتدهه گذشته و پايان كابوس جنگ جهاني.
سهروز عزای عمومی و وضعیت فوقالعاده
براي نخستين بار پس از جنگ الجزاير در فرانسه وضعيت فوقالعاده در سراسر اين كشور توسط فرانسوا اولاند، رئیسجمهوری اعلام و ارتش براي مهار تروريستها به پايتخت فراخوانده شد، اعتبار ويزاي شنگن براي يكماه در فرانسه لغو شد و دولت از مردم خواسته كه جز در موارد ضروري از خانه خارج نشوند و فضاي اكثر نقاط فرانسه بويژه پاريس بهشدت امنيتي و خاص گزارش ميشود. رئيسجمهوري اين كشور همچنين سه روز عزاي عمومي در فرانسه به واسطه حوادث تروريستي كه كشتههاي آن بيش از ۱4۰تن بوده و نزديك به 352 مجروح داشته، اعلام كرد. شبكه تلويزيوني العربيه در گزارشی اعلام کرد: فرانسوا اولاند رئيسجمهور فرانسه در پي حملات تروريستي در پاريس سه روز عزاي عمومي در اين كشور اعلام كرد. فرانسوا اولاند همچنين در نشستی خبري گفت: از ملت فرانسه براي حفظ وحدت در شرايط كنوني دعوت ميكنم.
كابوس داعش در تلخترين روزهاي پاريس
پاريس جمعهشب در مه و خون فرو رفت؛ صداي تيراندازيهاي ممتد و آژير آمبولانسها به جاي صدای ساز و موسيقي در فضاي این شهر توريستي و تاريخي طنينانداز شد. هنوز درگيريها در پاريس ادامه داشت كه صفحههاي توئيتري متعلق به داعش با جملاتي چون «پاريس در آتش» و « پاريس شهر اشباح» به استقبال حادثه رفتند و مسئوليت اين اقدامات را متوجه خود كردند. در صفحههاي توئيتري داعش همچنين براي روسها نيز خط و نشان كشيده شده و اعلام شد كه پس از پاريس نوبت بهراه انداختن حمام خون در روسيه است. در صفحهاي ديگر اعلام شد كه پس از پاريس نوبت لندن، رم و واشنگتن است. بالاخره در صفحهاي ديگر داعشيها حوادث ۱۳نوامبر پاريس را بهمثابه 11سپتامبر فرانسه عنوان كردند. اين اظهارات البته به عنوان پذيرش رسمي حادثه نبود. شاهدان عيني حادثه گروگانگيري سالن كنسرت باتاكلان نيز اعلام كردند كه تروريستها فرياد ميزدند كه اين انتقام سوريه است، همچنين يكي از گروگانگيران از شعارهايی خاص استفاده ميكرده است تا اینکه فرانسوا اولاند در سخنراني رسمي خود پس از حادثه، مسئوليت حملات تروريستي را متوجه داعش دانست و عنوان كرد كه اقدام داعش اعلام جنگ به فرانسه است. ساعت۱۴ روز گذشته نیز گروهک تروریستی داعش طي بيانيهاي رسمي مسئوليت حملات پاريس را پذيرفت و اعلام كرد: هشت عامل انتحاري داعشي بودند كه حوادث پاريس را رقم زدهاند و اين فرانسه بوده كه با اعزام نيرو به سرزمين خلافت اسلامي! جنگهاي صليبي را آغاز كرده و اين حمله آغاز باران است!
فضاي متفاوت حوادث تروريستي
همزمان با حوادث دهشتناك جمعه شب پاريس كه خونينترين حادثه تروريستي تاريخ فرانسه به شمار ميآيد، در وجه ديگر ماجرا جلوههاي زيبايي نيز توسط مردم اين كشور رقم خورد. تماشاگران پرشمار بازي فرانسه و آلمان كه بهوضوح ترسيده و دچار تشويش بودند با آرامش و طمانينه از استاديوم خارج شده و بخشي از آنان سرود ملي اين كشور را همخواني ميكردند. برخی شهروندان فرانسوي نیز با اعطاي گل در محلهاي حادثه تروريستي به همدردي با قربانيان پرداختند. پاريسيها همچنین با ازدحام در بيمارستانهاي پايتخت در صفوف طولاني و منظم به اعطاي خون براي كمك به آسيبديدگان پرداختند. در گفتوگو با رسانهها نیز مردم اين کشور، اقدام تروریستی صورتگرفته را خارج از آموزههاي ديني و اقدامي ضدبشري و مغاير با ارزشهاي صلحطلبانه ديني اعلام كردند.
واكنشهاي جهاني
بسياري از رهبران جهان به فاصله كوتاهي پس از اين حادثه نسبت به آن واكنش نشان دادند. مسئولان اتحاديه اروپا؛ رئيس كميسيون و مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا با ابراز همدردي اعلام كردند كه در كنار مردم فرانسه هستند. رئيسجمهوري آمريكا در نطقي كوتاه اعلام كرد كه مردم فرانسه الگوبخش ارزشهايي چون آزادي و شادي هستند و شعار آزادي، برابري و برادري آنان مشترك است و تروريستها نميتوانند فرانسويها و همراهان آنان را مرعوب كنند و در هر جايي كه باشند در امان نخواهند بود. وزراي خارجه آمريكا و روسيه نيز اين حادثه را محكوم كردند و ولاديمير پوتين نيز ضمن محكوميت اين اقدام از ضرورت مبارزه با تروريستها گفت. رئيسجمهوري كشورمان هم كه قرار بود صبح روز گذشته در سفري سهروزه عازم اروپا شده و به ايتاليا و فرانسه برود، ضمن لغو سفر خود در پيامي خطاب به رئيسجمهوري فرانسه ضمن تسليت به وي و ملت فرانسه، حوادث تروريستي در پاريس را موجب تاثر و اندوه فراوان خود خواند و تاكيد كرد: اينجانب به نام ملت بزرگ ايران كه خود يكي از قربانيان پديده شوم تروريسم بوده است؛ اين جنايات ضد بشري را شديدا محكوم ميكنم. محمدجواد ظريف وزير امورخارجه كشورمان كه در وين حضور دارد نيز ضمن محكوميت اين اقدام تروريستي خواستار همكاري جهاني براي مبارزه با تروريسم و جلوگيري از اين حوادث شد.
ايرانيان در فهرست قربانيان فرانسه نيستند
سفارت ايران در فرانسه اما در پی انفجارهای تروریستی در پاریس اعلام كرد: هيچ ايراني يا ايراني- فرانسوي در فهرست قربانيان حوادث تروريستي پاريس وجود ندارد. سلول بحران وزارت خارجه فرانسه در پاسخ به تماس سفارت جمهوري اسلامي ايران در فرانسه، اعلام كرد: در فهرست قربانيان حوادث تروريستي پاريس هيچ ايراني يا ايراني- فرانسوي ديده نميشود. در پي پيگيريها، سفارت كشورمان در فرانسه اعلام كرد كه صبح دیروز با سلول بحران وزارت خارجه فرانسه تماس گرفته و اين نهاد به آنها اعلام كرده كه در فهرست قربانيان حوادث تروريستي پاريس هيچ ايراني يا ايراني- فرانسوي ديده نميشود. پيش از اين حسن قشقاوي، معاون كنسولي، پارلماني و امور ايرانيان وزير خارجه کشورمان گفته بود: هنوز هيچ گزارشي از سوي سفارت جمهوري اسلامي ايران در فرانسه مبني بر اينكه از شهروندان ايراني كسي در حادثه تروريستي شب گذشته در پاريس كشته شده باشد دريافت نكردهايم.
همدردي ايرانيها مقابل سفارت فرانسه
همچنین در پی روی دادن حوادث تروریستی در پاریس و کشتهشدن بیش از 150تن مردم کشورمان با روشن كردن شمع، گذاشتن پلاكاردهايي با عناوين «ما در كنارتان ايستادهايم» به زبانهاي فارسي، انگليسي و فرانسه و همچنين قراردادن شاخههاي گل در مقابل سفارت فرانسه، با مردم فرانسه ابراز همدردي کردند. اين ابراز همدردي مردم ايران مورد توجه رسانه خارجي قرار گرفته و ضمن گفتوگو با مردم، علت حضور آنها و روشن كردن شمع در مقابل سفارت را جويا شدند كه آنان نيز ناراحتي خود از كشته شدن مردم بيگناه و همدردي با خانواده قربانيان را علت اصلي حضورشان در مقابل سفارت فرانسه اعلام كردند.
تسليت لاريجاني به همتاي فرانسوياش
رئيسمجلس کشورمان نیز در پيامي به همتاي فرانسوياش وقوع حوادث تروريستي در پاريس را محكوم كرد. در بخشي از اين پيام آمده است: «وقوع حادثه تروريستي و غير انساني در شهر پاريس كه باعث كشته و مجروح شدن تعدادي از مردم و شهروندان بيگناه شد موجب تاسف و تاثر گرديد. متاسفانه سالهاست كه جهان شاهد اينگونه جنايات و حوادث غير انساني است كه نتيجهاي به جز كشتار مردم بيدفاع و ايجاد آشوب و ناامني نداشته است كه اتخاذ تصميم و اراده جهاني در مبارزه با اين پديده شوم را ضروري ميسازد. ايران همواره ضمن اعلام انزجار و محكوميت هرگونه اقدامات تروريستي به هر شكل و در هر منطقه بر ضرورت دستيابي به راهحل مشترك در بين كشورها و ملل در مقابله با تحركات تروريستي تاكيد كرده است. اينجانب از سوي خود و مجلس شوراي اسلامي اين جنايت ناجوانمردانه و ضد بشري و مغاير با اصول انساني را به مردم، پارلمان و دولت فرانسه تسليت گفته و آرزوي بهبودي و سلامتي براي حادثهديدگان را دارم و اميدوارم با عزم جدي جامعه جهاني براي مبارزه با تروريسم، شاهد تثبيت آرامش و امنيت براي ملتها باشيم.»
در نهايت...
حادثه تروريستي پاريس با اين حجم عظيم و نحوه اجراي آن كه به صورت كشتار كور و در راستاي ايجاد رعب و وحشت در اين برهه زماني و همزمان با برگزاري اجلاس وين۲ به منصه ظهور رسيده نشاندهنده آن است كه تروريستها با توجه به شكستهاي منطقهاي و ميداني در صحنه نبرد و اتحاد و انسجام بلوكهاي مختلف قدرت عليه آنان در فاز ميداني مبارزات به فاز گسترش صحنه نبرد وارد شده و ميخواهند موضع خود را بدين واسطه تقويت كرده و جبهه درگيريها را به داخل كشورهاي درگير در نبرد بكشانند البته وزراي خارجه حاضر در وين با جديت نسبت به همكاري مشترك و همهجانبه در مبارزه با تروريستها تاكيد كردهاند و بايد ديد چه فرجامي براي اين تروریستهای دور از مرزهای انسانیت رقم خواهد خورد.