بــاشــگــاه اقــتــصـادی
افزایش صادرات نتیجه برجام است
ایسنا: رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران به ارزیابی وضعیت صادرات در دولت یازدهم پرداخت و تصریح کرد: موانع صادراتی تا حدود زیادی به دنبال برجام برطرف شده است، اما هنوز نمیتوان ارزیابی دقیقی از موفقیت یا عدم موفقیت صادرات داشت. سیدرضی حاجی آقا میری گفت: در زمینه صادرات نمیتوان نقش برجام را درافزایش صادرات نفتی و غیرنفتی در نظر نگرفت. او افزود: برجام باعث شد که بخشی از تحریمها و موانع تجارت با ایران برداشته شود و بسیاری کشورها از بندها و گرفتاریها برای تجارت با ایران رها شوند و اکنون با ایران کار کنند و در نتیجه صادرات ایران افزایش یافت؛ بنابراین افزایش صادرات هم از دستاوردهای دولت به حساب میآید، اما اگر رفع ممنوعیتها و برطرف شدن تحریمها به یک امر عادی و روزمره در بیاید به ضرر صادرات است. رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: وقتی موانع برداشته میشود مانند این است که انگار از ابتدا مانعی وجود نداشته و از این نقطه است که میتوان به شکل دقیقتر وضعیت صادرات را بررسی و ارزیابی کرد و تحرکات و اقدامات دولت و بخش خصوصی از این مرحله است که بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. میری معتقد است در حال حاضر نمیتوان قضاوت دقیقی از وضعیت صادرات داشت، چراکه هنوز شرایط برای روابط تجاری به شکل کامل عادی نشده و تمام موانع تجاری برطرف نشده است.
کشف ۷ هزار میلیارد تومان کالای قاچاق در ۵ ماه
تسنیم: سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز از افزایش کشف کالای قاچاق ورودی به کشور خبر داد و گفت: در پنج ماهه نخست امسال با تشدید برخوردها با کالاهای قاچاق ارزش این کشفیات از هفت هزار میلیارد تومان گذشت که حدود ۴۰ درصد بیشتر از کل کشفیات پارسال بوده است. قاسم خورشیدی عنوان کرد: ارزش کالاهای قاچاق خروجی از کشور بهویژه فراوردههای یارانهای سوختی از هفت میلیارد دلار در سال 92 به کمتر از یک میلیارد دلار در سال 94 کاهش یافته و این روند کاهشی امسال هم ادامه دارد. او همچنین با بیان اینکه این کاهش قاچاق نتیجه اصلاح الگوی مصرف، تغییر نظام سهمیهبندی و استفاده از ابزارهای قیمتی است، اظهارداشت: قاچاق بخشی از فراوردههای سوختی از صرفه خارج شده است و برخی از فراوردههای نفتی از جمله نفت گاز، نفت سفید و نفت کوره که قیمت آن تفاوت زیادی با قیمت فوب خلیجفارس و دیگر کشورهای همسایه داشته است هم با نظام سهمیهبندی مبتنی بر دادههای سامانههای الکترونیکی مصرف توزیع میشود و موجب شده تا مصرف روزانه پنج فراورده نفتی، نفت گاز، نفت سفید، نفت کوره، بنزین و گاز مایع از 247 میلیون لیتر سال 92 به 196 میلیون لیتر سال 94 وامسال 180 میلیون لیتر در روز کاهش یابد. سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با یادآوری اینکه در حال حاضر سهمیه نفت و گاز خودروهای دیزل بر اساس مسافت طیشده و مبتنی بر سامانه بارنامه الکترونیکی برخط توزیع میشود، گفت: این نظام سهمیهبندی باعث شده است تا شرکت پخش فراوردههای نفتی بر اساس نیاز توزیع کند و احتمال قاچاق را کاهش دهد.
رشد ۱۷ درصدی معاملات مسکن در تهران
فارس: رئیس اتحادیه مشاوران املاک با بیان اینکه قیمت مسکن نه تنها تا پایان امسال بلکه تا تابستان سال آینده نیز رشد ندارد، گفت: دولت برای کمک به بخش مسکن باید زمان بازپرداخت اقساط تسهیلات را افزایش و نرخ سود و سقف اقساط ماهانه را نیز کاهش دهد. حسام عقبایی درباره اینکه کارشناسان و فعالان حوزه مسکن چه پیشنهادی میتوانند برای کمک به بخش مسکن و خروج مسکن از رکود به دولت داشته باشند، بیان کرد: به عنوان فعال اقتصادی و موافق ارائه تسهیلات به دولت پیشنهاد میکنیم که ابتدا زمان بازپرداخت اقساط را از 12 سال بالاتر ببرند و نرخ سود و سقف بازپرداخت اقساط ماهانه را کاهش دهند. عقبایی درباره وضعیت معاملات مسکن در شهریور سال جاری گفت: 15 هزار و 372 مورد قرار داد اجاره در شهر تهران به ثبت رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 17 درصد رشد را تجربه کرده است. او افزود: با توجه به رشد میزان معاملات مسکن در تهران پیشبینی میشود تا اواخر پاییز رشد معاملات مسکن به شهرهای بزرگ و مراکز استانها و سپس شهرهای کوچک تسری پیدا کند. رئیس اتحادیه مشاوران املاک گفت: ورود به دوران پیش رونق در شش ماهه دوم نیز به معنای افزایش قیمت نیست. او به در پیش بودن انتخابات ریاستجمهوری و شورای شهر اشاره و عنوان کرد: در اوایل سال آینده قطعا بازار مسکن آرام خواهد بود و این انتخابات نمیتواند بازار مسکن را ملتهب کند.
آغاز سرشماری نفوس و مسکن
مهر: رئیس مرکز آمار ایران از آغاز سرشماری اینترنتی نفوس و مسکن از نیمه شب امشب خبرداد و از مردم خواست تا مشارکت خود را در این طرح ملی به حداکثر برسانند. امیدعلی پارسا از شروع سرشماری اینترنتی نفوس و مسکن سال ۹۵ از نخستین دقایق بامداد امروز (سوم مهر) خبرداد و گفت: تقاضای ما از مردم این است که مشارکت خود را در این طرح ملی به حداکثر رسانده و با ماموران مرکز آمار در این طرح، نهایت همکاری را صورت دهند. او با بیان اینکه سرشماری اینترنتی نفوس و مسکن سال ۹۵ تا ۲۴ مهر ادامه دارد، افزود: طی سالهای گذشته پیشرفتهای مناسبی در عرصه اینترنت در کشور صورت گرفته و بر اساس برآوردها، ضریب نفوذ اینترنت هماکنون در کشور به ۴۵ درصد رسیده است، بنابراین انتظار میرود که ۳۵ درصد خانوارهای ایرانی در این طرح ملی، به صورت اینترنتی شرکت کرده و اطلاعات خود را به ثبت برسانند، ضمن اینکه کد رهگیری که سامانه به آنها تحویل میدهد را نزد خود نگهداری کرده و در زمان مراجعه ماموران مرکز آمار، آن را تحویل دهند. پارسا ادامه داد: فرمهای اینترنتی سرشماری به صورت ساده و روان تهیه شده و مردم با در اختیار داشتن اطلاعات دقیق هویتی خود و نیز کدپستی صحیح میتوانند در این سرشماری شرکت کرده و اطلاعات خود را وارد نمایند، سوالات طرح شده نیز به صورت بسیار ساده است و هر فردی میتواند به راحتی به آن پاسخ دهد.
جزئیات ۳ مدل سرمایهگذاری در توسعه چابهار
فارس: مدیر عامل سازمان بنادر و دریانوردی گفت: در حال حاضر سه مدل سرمایهگذاری در بندر چابهار در حال اجراست. محمد سعیدنژاد با اشاره به اینکه در بحث توسعه بندر چابهار چهار اقدام اساسی انجام گرفته است، اظهار داشت: فعالیتهای توسعهای در بندر شهید بهشتی چابهار ادامه دارد. او ادامه داد: این پروژه در دولت قبل پیشرفت داشت و در دولت جدید سه اقدام دیگر اضافه شد. اول آنکه 330 میلیون دلار از صندوق توسعه ملی برای توسعه بندر چابهار اختصاص یافت، از سوی دیگر قرارداد فاینانس 150 میلیون دلاری با کشور هند منعقد شد و سپس موضوع سرمایهگذاری 85 میلیون دلاری هند در طرح توسعه بندر چابهار به صورت B.O.T مطرح شد. مدیر عامل سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه رقم 330 میلیون دلار صندوق توسعه ملی مصوب شده است، اضافه کرد: بخشی از این رقم پوشش اعتبار شده است و بخشی از آن را دریافت کردهایم و گشایش شده است. سعیدنژاد اضافه کرد: مراحل اجرایی فاینانس 150 میلیون دلاری کشور هند در حال طی شدن است و امیدواریم به زودی گشایش اعتبارات انجام شود. مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی افزود: قرارداد سرمایهگذاری دولت هند در بندر چابهار به ارزش 85 میلیون دلار، همراه با بهرهبرداری است، این قرارداد امضا و ابلاغ شده است. دولت هند لازم است تجهیزات به این بندر وارد کند که سفارش تجهیزات در بندر 18 تا 20 ماه به طول میانجامد و سپس وارد بندر میشود. معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: جمع سرمایهگذاری هندیها در بندر چابهار 235 میلیون دلار است.
ورود ۱۴ تعاونی سهامی عام به بورس
ایسنا: مدیرکل دفتر تعاونیهای خدماتی وزارت تعاون از تشکیل
۱۴ تعاونی سهامی عام در شش استان کشور و فراهم شدن شرایط حضور این تعاونیها در بورس خبر داد. علیرضا ناطقی اظهار کرد: این تعاونیها با سرمایه اولیه هزار میلیارد ریال و ۶۰۰۰ نفر سهامدار آماده ورود به بازار سرمایه هستند. او افزود:
بر اساس ماده ۷۵ الحاقی به قانون بخش تعاون و آیین نامه جدید، زیرساختهای ورود تعاونیهای متعارف فراهم شده که میتوانند در بورس حضور پیدا کنند. ناطقی با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای تامین مالی بخش تعاون از طریق بازار سهام گفت: در صورت ورود تعاونیهای متعارف به تابلوهای معاملات بازار سرمایه، تحول عظیمی را در بخش تامین مالی تعاونیها و رونق بورس شاهد هستیم. به گفته مدیرکل تعاونیهای خدماتی وزارت تعاون، هم اکنون بیش از ۱۰۰ هزار تعاونی فعال در زمینههای مختلف اقتصادی در حال فعالیت هستند که هر یک از آنها ظرفیت بالقوهای برای ورود به بورس و انجام معاملات بازار سرمایه دارند. او همچنین از نهایی شدن نحوه ورود تعاونیها، مراحل ثبت و بلوکبندی آنها خبر داد و گفت: تعاونیها بر اساس آیین نامه جدید میتوانند نسبت به تامین مالی از طریق انتشار اوراق بهادار در چارچوب مصوب سازمان بورس اقدام کنند، سازمان بورس نیز متقابلا مکلف شده مطابق مقررات نسبت به ثبت اوراق بهادار تعاونیهای سهامی عام و تمهید قابلیت خرید و فروش سهام اقدام کند.