رشد 4 برابری خرید گندم
آرمان- امیر داداشی: جشن شکرگزاری برداشت گندم روز گذشته در سالن اجلاس سران با حضور رئیسجمهوری ایران و وزیر جهاد کشاورزی برگزار شد. در این مراسم همچنین وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیسکل بانک مرکزی، رئیس سازمان برنامه و بودجه و برخی دیگر از چهرههای اجرایی و قانونگذار کشور حضور داشتند. روز گذشته وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه در سال 1392 چهار هزار میلیارد تومان گندم از کشاورزان خریداری شد، گفت: امسال رقم خرید گندم از کشاورزان به 14 هزار و 700 میلیارد تومان رسید که رشد حدود چهار برابری خرید را نسبت به سه سال گذشته نشان میدهد. محمود حجتی همچنین به پرداخت مطالبات کشاورزان اشاره کرد و افزود: با وجود همه محدویتهایی که در تامین منابع مالی و اعتبارات وجود داشت، مطالبات کشاورزان پرداخت شد. او با بیان اینکه تلاش و زحمت کشاورزان در افزایش ثروت ملی قابل مشاهده است، اظهار کرد: اگر حمایت دولت نبود با توجه به محدودیت منابع مالی، فعالیت کشاورزان با مشکل مواجه میشد. گفتنی است که برگزاری این جشنها تاثیر زیادی در معرفی محصولات دارد و همچنین موجب روحیه گرفتن کشاورزان و باغدارانی میشود که برای به بار نشستن آن محصول زحمت زیادی کشیدهاند. البته این جشن باید همزمان با آغاز برداشت گندم در تیرماه برگزار شود، اما تا برداشت کامل محصول در تمام استانها و پرداخت کامل طلب گندمکاران به تاخیر افتاد. با این حال گزارشها نشان میدهند رکورد تولید و خرید تضمینی گندم در فصل خرید امسال شکسته شد و خرید 5/11 میلیون تن گندم در تاریخ کشور بیسابقه است.
تولید 2 برابری محصولات کشاورزی با ابزار مناسب
در مراسم روز گذشته وزیر جهاد کشاورزی با اشاره با محدودیت منابع آبی در بخش کشاورزی عنوان کرد: میتوان با استفاده از ابزارهای نوین میزان تولید را افزایش داد و در کنار آن منابع آبی را حفاظت کرد. محمود حجتی ادامه داد: ظرفیتهای بالقوه زیادی در کشور وجود دارد که با حفظ منابع آب، خاک و محیط زیست میتوانیم در راستای افزایش ثروت ملی گام برداریم و در کنار آن صادرات را افزایش دهیم. به گفته او ما در تولید محصولات باغی دارای مزیتهای فراوانی هستیم و میتوانیم در بازارهای جهانی حرف برای گفتن داشته باشیم. عضو هیات دولت یازدهم درباره ادعای برخی درباره خشکسالیهای کشورمان اشاره کرد: برخی بحث خشکسالی را مطرح میکنند اما با توجه به وسعت کشور رقم خشکسالی نباید موجب تنبلی شود. حجتی در ادامه با ذکر نمونهای به صادرات کشور هلند اشاره و اظهار کرد: هلند با 43 هزار کیلومترمربع مساحت که به اندازه گیلان ایران است و با 17 میلیون جمعیت دومین کشور صادرکننده محصولات کشاورزی به شمار میرود، به گونهای که صادرات آن در سال 2015 حدود 82 میلیارد دلار رقم خورد. وزیر جهادکشاورزی اضافه کرد: بنابراین اگر ما از آب و خاک و ظرفیتهایی که در تولید داریم به درستی بهره برداری کنیم، میتوانیم به رشد قابل توجهی در صادرات دست یابیم. حجتی اساس کار این وزارتخانه را مدیریت افزایش بهرهوری عنوان کرد و خاطرنشان ساخت: بر این باوریم که پایداری تولید باید به طور ویژه مورد توجه قرارگیرد.
رکورد تولید گندم شکسته شد
نگاهی به تاریخچه برگزاری جشن شکرگزاری برداشت گندم نشان میدهد که ایرانیان از دیرباز در اولین ماه تابستان به یمن برداشت محصول گندم خود و دعا برای برکت و فراوانی آن دور هم جمع میشدند. حال طی گذشت سالها این جشن دستخوش تغییر و تحولاتی شد و دولتها به شکل دیگری آن را پایهگذاری کردند، اما دولتهای نهم و دهم گویا اعتقادی به اجرای آن نداشتند و به طور کلی از برگزاری این مراسم سر باز زدند. به همین دلیل پس از 12 سال وقفه، روز گذشته بار دیگر شاهد برگزاری جشن شکرگزاری برداشت گندم بودیم. گفتنی است کشور در سال 1383 با تلاش دولت وقت و گندم کاران، پس از 40 سال به خودکفایی گندم رسیده بود، اما در طول فعالیت دولتهای نهم و دهم باز هم از خودکفایی فاصله گرفتیم و اکنون در دوره فعالیت دولت یازدهم دوباره این امر محقق شد. در روزهای با ثبات مدیریتی، مسئولان وزارت جهاد کشاورزی دولت هشتم پس از بررسیهای فراوان با تدوين طرح 10ساله خودکفايي، گامهای اوليه را در کاهش واردات گندم برداشتند. اين طرح به گونهای تنظيم شد که ایران طي اين مدت با ارتقای ضريب مکانيزاسيون، بهرهوری آب، عمليات بهینه زراعی و نژادی گندم، بهبود حاصلخيزی خاک و پيشگيری از ورود ضايعات از مزرعه تا نانوايی، افزايش قيمت تضمينی متناسب با تورم و به ویژه بسيج امکانات و منابع انسانی اعم از مروجان، کارشناسان و...، به حدی از پايداری در توليد گندم برسد که حتی اگر خشکسالی به وقوع پيوست با کاهش توليد و خريد قابل توجهی مواجه نشود، اما متاسفانه دولت وقت مجالی برای اجرای این برنامه پیدا نکرد و بلافاصله محمود احمدینژاد و کابینه او روی کار آمدند؛ وزیر جهاد کشاورزی او که مجری طرح گندم به حساب میآمد با طرح وعده خودکفايی گندم رای مثبت نمايندگان مجلس را جلب کرد و به جای اصرار بر ادامه اجرای طرح خودکفايی مصوب دولت هشتم، تداوم خودکفايی گندم به شيوه خود را دنبال و قول خودکفایی و صادرات گندم را به مردم داد، اما نه تنها این اتفاق رخ نداد، بلکه ایران همچنان نیازمند واردات گندم باقی ماند. او حتی پیش از اجرای طرح وعده داده بود که در صورت عدم موفقیت خود کنار میرود، اما سیاستهای ناکارآمد حتی در دولت دهم نیز ادامه پیدا کرد و بدین شکل واردات گندم در ایران در سال 1391 به هفت میلیون تن رسید و رکورد واردات گندم شکسته شد. به هر حال در سال 92، زمستان سرد و کم رونق کشاورزان پس از هشت سال شکست و رفت و با روی کار آمدن دولت یازدهم بار دیگر بهاری پررونق به روی کشاورزان خنده زد و شکفت و همانطور که مشاهده میکنیم سال 1395 رکوردهای تازهای در زمینه تولید گندم ثبت شد.