بــاشــگــاه اقــتــصـادی
گوشت نیوزیلندی در راه است
تسنیم: نیوزیلند موافقتنامهای را با ایران امضا کرده که مسیر را برای از سرگیری صادرات گوشت به دومین اقتصاد بزرگ منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا هموار میسازد. به گفته پایگاه خبری ان.بی.آر، ناتان گای، وزیر صنایع اصلی نیوزیلند گفت: سازمان دامپزشکی ایران و وزارت صنایع اصلی نیوزیلند بر سر یک ترتیبات گوشتی توافق کردهاند که شرایط را برای از سرگیری صادرات گوشت گرم و سرد گوسفند و گوساله فراهم میسازد. صادرات گوشت نیوزیلند به ایران پس از لغو تحریمها در سال گذشته به دلیل ملاحظات شرعی دولت ایران نتوانست افزایش یابد. این در حالی است که صادر کنندگان گوشت در نیوزیلند استانداردهای حلال را تحت نظارت وزارت صنایع اصلی این کشور رعایت میکنند. گای افزود: «این یک گام مهم برای شرکتهای تولید گوشت نیوزیلند است زیرا آنها به دنبال ورود مجدد به بازار ایران هستند.» گوشت پس از لبنیات، دومین محصول عمده صادراتی نیوزیلند است و ارزش صادراتی این کالا در سال 2016 به 92/5 میلیارد دلار رسید. به گفته وزیر صنایع اصلی نیوزیلند، طرفین همچنین در مورد یک برنامه اقدام برای همکاری در بخش کشاورزی در سال پیش رو مذاکراتی را انجام دادهاند. دو کشور همچنین در حال کار بر روی تولید کیوی در ایران هستند. محدودیتهای وارداتی مانع از صدور کیوی تولید نیوزیلند به ایران میشود. شرکت زسپری اینترنشنال، فعال در زمینه بازاریابی کیوی در نیوزلند و وزارت کشاورزی ایران با امضای بیانیهای مشترک از قصد خود برای بررسی بیشتر فرصتهای بازرگانی در بازار میوه ایران خبر دادهاند.
اعلام شرایط ورود موقت خودرو به ایران
ایسنا: گمرک ایران اعلام کرده است که صدور پروانه ورود موقت برای اتومبیلهای وارده به کشور صرفا برای آن دسته از افراد انجام میشود که مقیم خارج از کشور بوده و شرط شش ماه اقامت متوالی را در کشور مربوطه داشته باشند. مسافران خارجی و جهانگردان یا ایرانیان مقیم خارج از کشور که دارای این شرایط هستند و با خودروی شخصی خود وارد کشور میشوند، هرگاه برای آن خودرو جواز عبور از کانونهای جهانگردی کشورهای ملحق به (کارنه دوپاساژ) در دست داشته باشند و به گمرک ورودی ارائه دهند، میتوانند متناسب با مهلت ویزا و حداکثر تا سه ماه با توجه به مدت اعتبار جواز، عبور بدون الزام به تسلیم اظهارنامه یا تادیه وجهالضمان به گمرک، از وسیله نقلیه خود در کشور استفاده کنند و در مدت مزبور چندین بار با وسیله خود از راههای مجاز وارد و خارج شوند. خارجیها و ایرانیان مقیم خارج از کشور میتوانند با دریافت دفترچه تردد (کارنه دوپاساژ یا تریپتیک) و تطبیق نام دارنده کارنه مندرج روی جلد دفترچه کارنه با واردکننده خودرو و همچنین تطبیق مشخصات خودرو با مندرجات کارنه از کانونهای اتومبیلرانی کشور مبدا که برای ایران معتبر بوده - با لحاظ کردن مندرجات پشت جلد دفترچه مبنی بر اعتبار آن برای ایران و همچنین عدم قید ایران در مهر بیضی شکل ضرب شده روی کارنه - و تاریخ اعتبار آن منقضی نشده باشد (تاریخ انقضای اعتبار روی جلد کارنه قید شده است)، نسبت به ورود موقت خودرو به کشور اقدام کنند. مدت مجاز اقامت خودروهایی که به صورت ورود موقت به کشور وارد میشوند، سه ماه است و پس از مدت فوق باید از کشور خارج شوند و تمدید مهلتهای مذکور منوط به موافقت قبلی گمرک ایران خواهد بود.
3 برابرشدن صادرات نفت به کرهجنوبی
تابناک: بر اساس آمارهای دولتی کره جنوبی، صادرات نفت ایران در سال 2016 به این کشور نزدیک به سه برابر شده و به 9/111 میلیون بشکه رسیده است. به نقل از روزنامه کرهای یونهاپ، آمارهای دولتی کره جنوبی نشان داد واردات نفت خام این کشور در سال گذشته میلادی به نسبت سال پیش از آن به علت افزایش واردات از ایران پس از لغو تحریمها به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. بر اساس آمار وزارت تجارت، صنعت و انرژی کره جنوبی، در مجموع خرید نفت کره جنوبی در سال گذشته در پایان ماه دسامبر به 78/1 میلیارد بشکه نفت رسید که بیش از 26/1 میلیارد بشکه سال 2015 است. واردات محصولات پتروشیمی نیز 3/8 درصد افزایش یافت و به 4/333 میلیون بشکه در بازه ذکر شده رسید. این وزارتخانه اعلام کرد افزایش خرید نفت کره جنوبی بیشتر به علت افزایش خرید نفت خام از ایران صورت گرفته است. خرید نفت از ایران در سال 2016 نزدیک به سه برابر شده و از 4/42 میلیون بشکه به 9/111 میلیون بشکه رسیده است. رشته قیمت پایینتر نفت خام در غرب آسیا سبب شد تا واردکنندگان کرهای بیشتر نفت بخرند. میزان خرید نفت از این منطقه نسبت به سال پیش از آن 7/9 درصد رشد داشته است. قیمت نفت خام دبی در سال 2016 به طور متوسط 3/18 درصد نسبت به سال پیش از آن کاهش یافته است.
پیوستن ایران به شبکه استخدام بینالمللی
خبرآنلاین: در راستای گشایشهای پسابرجام، کشورمان به شبکه جهانی مهم The Network پیوست. با پیوستن کشورمان به این شبکه از این پس تمامی شرکتهای بینالمللی قادر خواهند بود نیروهای متخصص مورد نیاز خود را از طریق نماینده ایران در این شبکه پیدا و استخدام کنند. شرکت «ایرانتلنت» که در حوزه استخدام آنلاین است، بعد از انجام مذاکرات طولانی، به طور انحصاری از طرف ایران صلاحیت لازم برای پیوستن به این شبکه را کسب کرد. عضویت ایران در این شبکه، اشتغال متخصصان و نخبگان کشور را به طور چشمگیری افزایش خواهد داد و با فراهم کردن زمینه استخدام متخصصان در شرکتهای معتبر، از خروج سرمایههای انسانی از کشور جلوگیری خواهد کرد. لازم به ذکر است که وبسایت The Network شامل 59 سایت استخدامی فعال در 130 کشور جهان است که بسیاری از شرکتهای معتبر دنیا فرایند دشوار و پیچیده پیدا کردن نیروی انسانی متخصص برای مجموعه خود را به شکلی ساده، از طریق آن انجام میدهند. یکی از اقدامات دولت یازدهم در راستای کاهش نرخ بیکاری در کشور، بحث اعزام نیروی کار به خارج از کشور است. پس از اجرایی شدن برجام، پیشبینی شده بود که تا پایان دولت یازدهم حدود 10 هزار نیروی کار با شرایط جدید به خارج از کشور اعزام شوند، اما شرایط آنچنان که انتظار میرفت پیش نرفت و از پیشبینی 10 هزار نفری تنها اعزام حدود 1000 هزار نفر نیروی کار در سال 95 محقق شد.
رکوردشکنی ایران با تولید 5/18 میلیون تن فولاد
ایرنا: معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اعلام اینکه امسال با تولید 18 میلیون و 500 هزار تن فولاد خام برای نخستین بار رکورد شکنی خواهیم داشت، گفت: این امر توانمندی جمهوری اسلامی ایران در این بخش محسوب میشود و دستیابی به ظرفیت 55 میلیون تنی تولید فولاد خام بلندپروازی نیست. جعفر سرقینی افزود: میزان صادرات فولاد کشور در دوره 10 ماهه امسال به رقم چهار میلیون و 500 هزار تن رسید که نسبت به دوره مشابه پارسال رشد 46 درصدی داشت. وزارت صنعت، معدن و تجارت در بهمن ماه امسال دستیابی به ظرفیت تولید 55 میلیون تن فولاد خام را در افق «ایران 1404» به عنوان یک سیاست اصولی اعلام کرد و آن را برنامه بلند پروازانهای ندانست. جمهوری اسلامی دستیابی به سه درصد تولید جهانی فولاد را حق خود میداند، اما در زمان حاضر سهم یک درصدی تولید این فلز را دارد. او در ادامه افزود: انتظار میرود تا پایان امسال میزان صادرات فولاد ایران به رقم پنج میلیون و 500 هزار تن برسد که رقم بی سابقه ای است و پارسال نیز صدور بیش از چهار میلیون تن فولاد در واقع رکورد شکنی در این بخش بود. معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت مشکل کمبود ورق گرم با قطر کمتر از سه میلیمتر را با اصلاح تعرفه واردات قابل حل دانست و ادامه داد: اکنون تعرفه 20 درصد عمل میشود، اما پیشنهاد این وزارتخانه کاهش 50 درصدی این رقم است که به 10 درصد برسد. به گفته سرقینی، این پیشنهاد به دولت ارائه شده، اما تاکنون به تصویب نرسیده است و تحقق آن میتواند رضایت تولیدکنندگان را فراهم کند.
تکذیب انصراف باسف آلمان از مشارکت در پتروشیمی
مهر: مدیر سرمایهگذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام انصراف باسف آلمان از حضور و سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی را تکذیب کرد و گفت: مذاکرات با توتال فرانسه ادامه دارد. حسین علیمراد با بیان اینکه گاهی اظهار نظرهای غیررسمی و حتی شخصی مطرح میشود، افزود: آنچه مبنای مذاکرات است، اظهارنظرهای رسمی خواهد بود. او در پاسخ به این سوال که شرکت باسف آلمان اعلام کرده فقط در سطح بالادستی و اکتشاف صنعت نفت در ایران مشارکت خواهد کرد و قصد حضور در بخش پایین دستی و ازجمله پتروشیمی ایران را ندارد، تصریح کرد: در روزهای اخیر ملاقاتی با اروپاییها داشتم و اگر چنین مطلبی صحت داشت، در جریان قرار میگرفتم. به گفته این مقام مسئول اگر قرار باشد هر تغییری در روند مذاکرات ایجاد شود، مدیر سرمایهگذاری به عنوان کسی که جذب کننده سرمایهگذاریهای شرکتهای خارجی است، باید از این موضوع خبردار شود و تا کنون چنین چیزی نبوده است. علیمراد با تاکید بر اینکه مذاکره با تمام شرکتهایی که در حال انجام بوده، همچنان جلو میرود، ادامه داد: برای نمونه اخیرا یکی از این شرکتها اعلام کرده بود که سرمایهگذاری در ایران را به تعویق میاندازد ولی درست روز بعد از آن، با آقایان مذاکره داشتم که کارها را جلو ببریم. مدیر سرمایهگذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه انصراف شرکت باسف آلمان برای حضور در بخش پتروشیمی ایران را تکذیب میکنم، خاطرنشان کرد: مطمئن هستم این موضوع مد نظر آنها نیست و قطعا نتیجه این مذاکرات برایشان خیلی مهم است.