دلار به کانال 11هزار تومان بازمیگردد؟
آرمان- امیر داداشی: هشدار رئیس کل بانک مرکزی نسبت به سرمایهگذاری در بازار ارز شاید به موضوع پرتکرار ماههای اخیر تبدیل شده باشد، اما واکاوی سود و زیان این بازار حاکی از ضرردهی سه درصدی افرادی است که از ابتدای امسال تاکنون سرمایه خود را وارد این بازار کردند. حال از آنجایی که بسیاری از کارشناسان و مسئولان، ازجمله عبدالناصر همتی، بالارفتن نرخ ارز را ناشی از عوامل سیاسی میدانند، اکنون با سردشدن تنور تحریم، انتظار میرود که روند نزولی قیمتها در هفتههای آینده نیز ادامه داشته باشد. چنانکه روز گذشته نیز قیمت فروش دلار در صرافیهای مجاز به 12 هزار و 550 تومان رسید و با هجوم فروشندگان به بازار شاید فروکش این نرخ به کانال 11 هزار تومان هم دور از ذهن نباشد. برنامهریزی بانک مرکزی برای نزدیککردن نرخ ارز نیمایی و آزاد نیز این فرضیه را بیش از هر زمانی محتمل میسازد. چنانکه رئیس کل بانک مرکزی دیروز در نشست هماندیشی با اعضای هیات رئیسه اتاقهای بازرگانی، تعاون و اصناف ایران نیز با تاکید بر این موضوع اعلام کرد: بازار ارز از ثبات برخوردار است و روند بازگشت ارز حاصل از صادرات بهبود یافته که نشانه استقبال فعالان اقتصادی از سیاستهای ارزی اخیر است. بازار سکه و طلا نیز طی این هفته روند مشابه بازار ارز را در پیش گرفته، چنانکه روز گذشته نرخ سکه تمام بهار آزادی به چهار میلیون و 345 هزار تومان هم رسید. نرخ هر گرم طلای 18 عیار نیز روی رقم 416 هزار تومان ایستاد تا خوشبینیها نسبت به آینده بازار افزایش یابد.
تشدید تحریمها، فشارهای داخلی، سیاستگذاریهای نادرست و رواج سفتهبازی بین شهروندان از مهمترین عوامل بروز التهاب در بازار ارز طی یک سال اخیر به شمار میآیند. این اتفاقات در این مدت دست به دست هم دادند تا در مقطعی نرخ دلار به مرز 19 هزار تومان هم برسد؛ نرخی که افراد زیادی را برای سرمایهگذاری در این بازار وسوسه میکرد و حتی عدهای را مجاب کرد تا خانه و کاشانه خود را بفروشند و پول حاصل از آن را خرج خرید ارز کنند. اما دیری نپایید که با روی کار آمدن عبدالناصر همتی در راس بانک مرکزی سیاستهای این بانک هم دچار تغییر و تحولاتی شد و نرخها به یکباره شکست تا در شبکههای اجتماعی اخبار یا شایعاتی درباره سکته افرادی که تمام پسانداز و سرمایه خود را وارد این بازار کرده بودند، دست به دست شود. اما حتی این اخبار هم باعث خروج سفتهبازان از بازار نشد؛ دلالان نیز با پخش اخبار نادرست و ایجاد شایعاتی مبنی بر صعود نرخ ارز بر قله 20 هزار تومان در سال 1398 درصدد برهمریختن بازار بودند. اما اکنون در حالی چهارمین ماه این سال هم رو به پایان است که اگر فردی ابتدای سال سرمایه خود را وارد بازار کرده باشد، اکنون با زیانی سه درصدی باید ارز در دست خود را بفروشد. چراکه بازار ارز سال جدید را با نرخ 12 هزار و 890 تومانی آغاز کرد و با اینکه در مقاطعی به مرز 14 هزار تومان نزدیک شد، اما این روزها روند نزولی را در پیش گرفته و روز گذشته به 12 هزار و 550 تومان هم رسید. حال اگر در این مدت افراد با حداقل نرخ هم اقدام به خرید دلار کرده باشند، بعید است که سودی عایدشان شود و در بهترین شرایط باید با تحمل سه درصد ضرر ارز خود را بفروشند.
روند رو به بهبود بازگشت ارز صادراتی
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به نزدیکشدن نرخ ارز بازار آزاد به ارز نیما گفت: بازار ارز از ثبات برخوردار است و روند بازگشت ارز حاصل از صادرات بهبود یافته که نشانه استقبال فعالان اقتصادی از سیاستهای ارزی اخیر است. روز گذشته در نشست هماندیشی رئیس کل بانک مرکزی با اعضای هیات رئیسه اتاقهای بازرگانی، تعاون و اصناف ایران، عبدالناصر همتی با تاکید بر اینکه بخش غیردولتی بازوی توانمند اقتصاد کشور است، تصریح کرد: بانک مرکزی تمام تلاش خود را برای رفع موانع فعالان بخش غیردولتی به کار میگیرد. او با بیان اینکه بانک مرکزی در راستای حفظ تعادل بازارها، کنترل بازار ارز را در دستور کار دارد ابراز امیدواری کرد با تداوم آرامش نسبی بازارها شاهد رونق بیشتر تولید باشیم. طبق اعلام بانک مرکزی، رئیس کل این بانک در پاسخ به درخواستهای فعالان اقتصادی بخشهای غیردولتی برای تامین مالی واحدهای تولیدی به تشریح برنامههای بانک مرکزی برای هدایت نقدینگی به واحدهای تولیدی پرداخت و تشریح کرد: بانک مرکزی حمایت از واحدهای تولیدی کوچک و متوسط را به طور جدی پیگیری میکند. همتی ادامه داد: در همین راستا و به منظور جلوگیری از رکود، برنامههای جدید بانک مرکزی پس از نظرخواهی از کارشناسان پولی کشور در حال تدوین است و در قالب «طرح تامین مالی مولد» اجرایی خواهد شد. همتی با اشاره به اینکه نظام بانکی بهرغم محدودیتهای موجود همواره پشتیبان بخش تولید کشور بوده است، تاکید کرد: در سال جاری میزان پرداخت تسهیلات به بخشهای تولیدی افزایش خواهد یافت و تا سقف ۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار به «SME»ها اختصاص خواهد یافت. روز گذشته همچنین معاون حقوقی بانک مرکزی ضمن تاکید بر اینکه فقط بانک مرکزی را نباید مقصر مشکلات ارزی کشور دانست، تشریح کرد: کاهش نرخ ارز به دلیل اجرای مصوبه ارز صادراتی بوده است. در این راستا اسامی بازرگانانی که به تعهدات خود عمل نکردهاند، به بازپرس ویژه اقتصادی معرفی و طبق مراحل قانونی، احضار و احکامی برای آنها صادر شده است.