بیشتر بد انیم

علائم هشداردهنده آلزایمر

حتما در اطرافیان خود با سالمندانی مواجه بوده‌اید که یک خاطره از دوره کودکی خود را بارها برایتان تعریف کرده باشند؛ اما در پاسخ به سوال شما که آیا داروی خود را در زمان مقرر مصرف کرده‌اند یا نه، سر در گم بمانند و یا حتی به یاد نیاورند که تحت درمان دارویی هستند.مواردی این چنینی همگی از نشانه‌های بروز بیماری آلزایمر است. بیماری آلزایمر شروع تدریجی و خاموش دارد، ممکن است طولانی‌مدت جلب توجه نکرده و به اشتباه تصور شود که این تغییرات بخشی از روند طبیعی پیری است. عدم توجه به علائم بیماری موجب می‌شود که بیماری دیر تشخیص داده شود و این در حالی است که با تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر می‌توان سیر پیشرفت بیماری را کنترل کرد و معلولیت ناشی از بیماری را حداقل تا پنج سال به تعویق انداخت.علائم هشداردهنده آلزایمر عبارتنداز:

اختلال در حافظه

اختلال حافظه در حدی که در انجام فعالیت‌های روزانه مشکل ایجاد کند؛ افراد معمولی ممکن است یک قرار ملاقات، اسم همکار و یا شماره تلفنی را فراموش کنند و سپس به‌خاطر بیاورند، اما فرد مبتلا به آلزایمر اغلب مسائل به‌ویژه مواردی که اخیرا اتفاق افتاده فراموش می‌کند و هرگز هم به‌خاطر نمی‌آورد.

اختلال در انجام کارهای عادی

فرد پرمشغله ممکن است که گاهی حواسش پرت شود، مثلا هویج را که برای استفاده در کنار غذای اصلی پخته روی اجاق گاز جا بگذارد و تا پایان صرف غذا هم به‌خاطر نیاورد، اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر به‌تدریج توانایی پخت غذا را از دست می‌دهد و گاهی نیز فراموش می‌کند که غذا خورده است.

ضعف بیان

برای همه افراد پیش می‌آید که در پیدا کردن لغات مناسب دچار مشکل شوند ولی فرد مبتلا به بیماری آلزایمر گاهی کلماتی را از یاد می‌برد و لغات نامناسب جایگزین می‌کند که در نتیجه جملاتش نامفهوم می‌شوند. اشتباهات دستوری و ناتوانی دنبال کردن، یک موضوع از دیگر نشانه‌های بیماری است.

گم کردن زمان و مکان

به‌طور طبیعی گاهی اوقات ممکن است افراد روزهای هفته، تاریخ روز و یا مقصدشان را فراموش کنند ولی دوباره با تمرکز آنها را به‌خاطر بیاورند.فرد مبتلا به بیماری آلزایمر ممکن است در خیابان، راه خود را گم کرده و نداند که چگونه به آنجا رفته است و یا نتواند از آنجا به خانه خود برگردد.

ضعف یا کاهش قضاوت

ممکن است فرد مبتلا به بیماری عفونی مراجعه به پزشک را به تعویق بیندازد ولی بالاخره این کار را انجام می‌دهد، اما فرد مبتلا به آلزایمر نه مشکلاتش را درک می‌کند و نه مراجعه به پزشک را ضروری می‌داند. اختلال در تصمیم‌گیری‌های ساده مانند پوشیدن لباس‌های زمستانی در گرمای تابستان از دیگر علائم هشداردهنده بیماری است.

اختلال در تفکر ذهنی

گاه و بی‌گاه ممکن است افراد رسیدگی به حساب‌های مالی خود را مشکل بدانند، اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر به تدریج ارقام را فراموش می‌کند و نمی‌داند با آنها چه کار کند.

جابه‌جا گذاشتن اجسام

هر کسی ممکن است که موقتا کلید یا کیف پولش را سر جایش نگذارد، ولی فرد مبتلا به آلزایمر ممکن است اجسام را در جاهای نامربوط بگذارد؛ مثلا گذاشتن کتاب در یخچال و یا ساعت‌مچی در قندان.

تغییرات در حالات و رفتار

همه ممکن است گه‌گاهی غمگین و یا بداخلاق باشند، اما در فرد مبتلا به بیماری آلزایمر، خلق بیمار می‌تواند سریع تغییر کرده و بدون هیچ دلیلی آرامش به اشک و خشم تبدیل شود.

تغییرات در شخصیت

ممکن است شخصیت افراد با افزایش سن کمی تغییر کند، ولی تغییر شخصیت در فرد مبتلا به بیماری آلزایمر می‌تواند شدیدتر باشد.این تغییرات شامل سردرگمی، ترس، بدبینی، منزوی شدن، بی‌تفاوتی و یا بروز رفتارهای نامناسب است.

از دست‌دادن انگیزه

به‌طور طبیعی افراد گاهی از کار در منزل، فعالیت‌های شغلی و یا وظایفی اجتماعی خسته می‌شوند، ولی در نهایت پس از کمی استراحت دوباره انگیزه خود را باز می‌یابند، اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر ممکن است نسبت به وقایع و رویدادهای محیط زندگی و خانواده‌اش کاملا بی‌تفاوت به نظر آید.

 

علت انحراف «شست پا» چیست؟

انحراف شست پا برآمدگی استخوانی است که در مفصل انگشت شست شکل می‌گیرد.این عارضه زمانی ایجاد می‌شود که انگشت شست به انگشت کناری فشار وارد کرده و باعث می‌شود مفصل انگشت شست بزرگتر شده و بیرون زده شود.همچنین گاهی رنگ پوست این ناحیه قرمز و زخم می‌شود.پوشیدن کفش پنجه باریک و تنگ موجب انحراف شست پا شده یا آن را تشدید می‌کند. همچنین فاکتور وراثت، واردشدن فشار به پا یا ابتلا به بیماری‌هایی از قبیل التهاب مفصل می‌توانند در این عارضه نقش داشته باشند.

زمان مراجعه به پزشک

اگرچه انحراف شست اغلب به درمان‌های پزشکی نیاز ندارد، اما در صورت مشاهده موارد زیر مراجعه به پزشک ضروری است: احساس درد مداوم در انگشت پا.مشاهده برآمدگی در مفصل انگشت شست. سخت حرکت دادن انگشت پا.

 

راهکارهای مقابله با گرمازدگی

مشاور رئیس انجمن تغذیه ایران، گفت: نوشیدن آب در فصل گرما برای سلول‌ها حیاتی و ضروری است و کم‌آبی شدید موجب مرگ می‌شود.برلیانت بزرگمهر مشاور تغذیه و رژیم درمانی برای جلوگیری از گرمازدگی در فصل تابستان، افزود: در فصل گرما به‌دلیل عرق‌کردن مقدار زیادی از آب بدن از دست می‌رود، از آنجایی که برای انجام واکنش‌های داخلی در بدن به آب نیاز داریم؛ کم‌آبی بدن باعث بروز اختلال در کارایی افراد می‌شود.وی با اشاره به اینکه نوشیدن آب برای سلول‌ها حیاتی و ضروری است، گفت: مواد مغذی موجود در غذاها به کمک آب به خون و از طریق خون باز هم به وسیله آب به سلول‌ها که اعمال مهم حیاتی را انجام می‌دهند، می‌رسند.همچنین آب مواد زاید را از روده‌ها دفع می‌کند، بنابراین کم‌آبی در مواقع شدیدتر موجب مرگ می‌شود.بزرگمهر در ادامه بیان کرد: کوهنوردان و ورزشکاران باید آب مورد نیاز بدن خود را از طریق نوشیدن آب کافی تامین کنند و در این جهت نباید نوشابه‌ها و شربت‌ها را به‌خصوص در تابستان جانشین آب کنند.وی با بیان اینکه افراد باید مصرف ۶ تا ۸ لیوان آب در فصل تابستان را در برنامه غذایی خود جای دهند اظهارکرد: در فصل تابستان، مصرف موادغذایی مثل سبزی‌ها و میوه‌هایی که آب فراوانی دارند را افزایش دهیم همچنین می‌توان از شیر و دوغ نیز برای تامین آب مورد نیاز بدن استفاده کرد.بزرگمهر با اشاره به اینکه در سفرهای تابستانی نوشیدن آب را نباید فراموش کرد، گفت: نوشیدن آب به میزان کافی نه تنها از گرمازدگی در فصل گرما جلوگیری می‌کند بلکه باعث رقیق شدن شیره‌ گوارشی شده که در جهت هضم و جذب بهتر غذا موثر است.

ارسال دیدگاه شما

روزنامه در یک نگاه
ویژه نامه