هـلال خـونـيـن
به پهنا جغرافياي زمين کربلا و به تاريخ، هر روز ظلم و ستم عاشورا گريان است
مجید ابهری
با رويت هلال محرم مسلمين جهان به ويژه شيعيان رخت سياه برتن کرده و همنوا با کاروان اسيران نينوا برمظلوميت فرزند رسول خدا و ياران ايثارگرش اشک ميريزند. وچه زيبا سرود محتشم که: «باز اين چه شورش است که درخلق عالم است.» راستي از زمان شهادت امام حسين (ع) تا امروز هزاران شاعر و مديحه سرا به زبانهاي فارسي، عربي و ديگر زبانها روايت مظلوميت امام شهيد و ظلم ظالمان سفاک را به چکامه کشيدند و بالغ بر ميليونها قصيده و شعر در وصف ايشان و ياران مظلومشان به رشته تحرير درآمده است؛ اما چه سريست که فقط برخي از آنها ماندگار و جاويد گشتهاند؛ بزرگي ميفرمود: «وقتي شعر يا نوشتهاي مقبول صاحبش گردد، آن چکامه جاويدان ميگردد.» درست مثل غزل «علي اي هماي رحمت» سروده استاد شهريار يا همين سروده محتشم و تابلو عاشورا استاد فرشچيان که همه اين آثار در زمره اقلام جاويدان تاريخ هستند. با رسيدن محرم عزاداران در اقصي نقاط جهان با مليتها و زبانهاي مختلف با مراسم گوناگون خيمه عزا بر پاکرده و نوحه سرايي ميکنند. ازنخل گرداني، علم گرداني و مراسم تعزيه نشان از فرهنگهاي مختلف در عزاداري دارند. با شکلها و زبانهاي متفاوت اما همه همدل و استوار بر اين همه مظلوميت و ايمان اشک ميريزند. امسال مراسم محرم در مناطق سيلزده رنگ وبوي خاصي دارد. بسياري از هموطنان در کنار خانه ويران و نيمه مخروبه، بياد خيمههاي سوخته امام و خانوادهاش شيون سر داده و همدردي واقعي مينمايند لازم است در دوران حاضر و در فضاي تهاجمي مخالفان نهضت حسيني و دشمنان، بيداري شيعيان مداحان ايثارگر و سخنرانان و روحانيون شريف با توجه به تهاجم گسترده فرهنگي بر مباني فرهنگي وانسان ساز عاشورا با بيان مطالب علمي و پژوهشي فرزندان ما را برعليه ويروسهاي خطرناک فکري واکسينه نمايند.
بعنوان کسي که از کودکي درعزاخانههاي حسيني رشد کردهام از مداحان بزرگوار استدعا دارم بهنکات زير توجه خاص بنمايند.
الف: براي اشک گرفتن وحزن آلود نمودن فضا از بيان عبارات و روايتهاي بيسند و بيريشه خودداري کرده و خوراک تبليغاتي براي کينه توزان عنود تهيه ننمايند.
ب: با عنايت به کتب تاريخي معتبر ومورد تاييد علماي عزيز شيعه و مقاتل مستند از اينگونه منابع استفاده کرده واجازه بهره برداري واژگونه به کينه توزان ندهند.
ج: بيان اهداف واقعي قيام حضرت حسين (ع) مخصوصا براي نسلهاي جوان، آنان را با فلسفه واقعي عاشورا آشنا ساخته وآنهارابراي ظلم ستيزي وقيام بر عليه مستکبران امروزي آماده سازد.
ج: مگر نه اينکه هرجاي زمين ظلمي پديد آيد آنجا کربلا و هرروز ظلم و ستمگري عاشورا است. پس به پهنا جغرافياي زمين کربلا و به تاريخ هر روز ظلم و ستم عاشور گريان است.
مگرنه اينکه فلسفه نهضت حسيني خيزش بر عليه ستم است و انقلاب کشور ما نيز با الهام از عاشورا زنجيرهاي استکبار را گسست؛ امروز نيز رهروان حسيني هيچ ظلمي را نبايد بپذيرند و ختم کلام اينکه بهقول سليمان عشق، سردار شهيد حاج قاسم سليماني: «ما ملت امام حسين هستيم پس راه حسين را بشناسيم و تلاش در ادامه آن دهيم.»
*آسيب شناس
هرسال در ترکيه شيعيان جعفري مراسم سالگرد شهادت امام حسين (ع) را برگزار ميکنند. شيعيان در ترکيه از روز اول محرم تا روز دهم محرم لباس سياه بر تن ميکنند. درواقع پيراهن سفيد نمادي از کفن است که برتن دارند و در کنار آن نوارهاي پارچهاي سبز و قرمز بر پيشاني خود ميبندند. شيعيان ترکيه غذايي به نام افشون ميپزند و آنها ميان مسلمانان پخش ميکنند که همان حالت غذاي نذري را دارد.
در نواحي جنوبي لبنان نيز که شيعيان حضور بيشتري دارند، مردم هيئت و دستههاي عزاداري حسيني تشکيل ميدهند و روز عاشورا از کوچهها و خيابانها به سمت ميدانها اصلي شهر همراه با زنجيرزني و سينهزني حرکت ميکنند. در شبهاي محرم لبنان زنان و مردان مسلمان زيارت عاشورا ميخوانند و مراسم باشکوه عزاداري حسيني را با پرچمهاي سياهوسبز برگزار ميکنند.
مراسم عزاداريمحرم و روز عاشورا در کشور بحرين بسيار مشهور است. اين مراسم را ملت مسلمان بحرين بسيار باشکوه بالايي برگزار ميکنند.
هرساله مسلماناني که در انگلستان حضور دارند مراسم عزاداري حسيني در روز عاشورا را برگزار ميکنند. با توجه به اينکه مسلمانان کشورهاي مختلف مانند ايران، افغانستان، هندوستان و... در اين کشور مقيم هستند، در شهرهاي مختلف انگلستان بهعنوانمثال در لندن دستههاي عزاداري برپا ميکنند و در روز عاشورا روضهخواني و سينهزني انجام ميدهند.
در طول تاريخ تونس با تسلط فاطميان در اين کشور و رسميشان مذهب تشيع باعث شد که ايام محرم و بهخصوص عاشورا از ارزش خاصي برخوردار باشد. مراسم عزاداري مردمان تونس به اينگونه است که در اين ايام غذاهاي رنگين و خوب نميخورند و همچنين يکي ديگر از رسمهايي که بايد انجام دهند، سر زدن به مزار اموات در صبح روز عاشورا است.
نحوه برگزاري مراسم عزاداري محرم در سنگال کمي با کشورهاي ديگر متفاوت است. در سنگال حسينيه، هيئت و فاطميه وجود ندارد درنتيجه مراسم سينهزني و نوحهخواني برگزار نميشود و فقط در مساجد سنگال مراسم سخنراني برگزار ميشود. عدهاي ديگر از مردمان سنگال معتقد هستند که بايد بعد از صرف غذا بشقابها را بر روي سرخود قرار دهند و مراسم قاشق زني برپا کنند.
گروههاي شيعه زيادي مقيم شهرهاي مختلف کانادا هستند که هرکدام آدابورسوم خاصي در برگزاري مناسبتهاي مذهبي دارند. البته در ماه محرم مراسمي به شکل عمومي و بهصورت مشترک شيعيان برگزار ميکنند .