چرا نظامیان قطر در ترکیه مستقر شده‌اند؟


خبر موافقت با استقرار ارتش قطر در ترکیه بازتاب گسترده ای در رسانه های این کشور پیدا کرد. توافقنامه امضا شده بین ترکیه و قطر در دوم مارس پس از انتشار در روزنامه رسمی لازم الاجرا شد و بر اساس آن، بخشی از نیروی هوایی و زمینی قطر در خاک ترکیه مستقر می شوند. ظاهراً این توافقنامه در تاریخ 2 مارس امضا شده اما تاکنون اجرایی نشده بود.
قرارداد توافق اولیه بین قطر و ترکیه توسط یاشار گولر رئیس ستاد کل ترکیه و رئیس ستاد کل قطر امضا شده و دو شرط مهم برای اعزام سربازان و افسران قطری به ترکیه در نظر گرفته شده است: نخست این که سربازان قطری که به ترکیه می آیند، سابقه کیفری نداشته و در هیچ جنایتی محکوم نشده باشند و دوم این که برای عدم افشای اطلاعات نظامی محرمانه، متعهد شوند.
همچنان که گفته شد، توافق اولیه بین ترکیه و قطر مدتها قبل صورت گرفته است. اما اردوغان، درست در روزهایی اجرایی شدن این توافق را اعلام کرده که آسمان روابط آنکارا – آتن، طوفانی شده است. یونان تاکنون دوبار به دو کشتی ترکیه شلیک کرده و رادار سامانه موشکی اس 300 خود را به روی حریم هوایی ترکیه قفل کرده است.
شواهد نشان می دهد که مساله تهدیدات مقامات یونانی علیه ترکیه، برای دولت اردوغان اهمیت فوق العاده دارد. چرا که تاکنون چندبار، اظهارات تند و تهدیدآمیزی از سوی رئیس جمهور، وزیر امور خارجه و وزیر دفاع ترکیه علیه یونان بیان شده اما نه تنها بر رفتار و گفتار مقامات آتن تاثیر نگذاشته، بلکه آنها را جری تر کرده و عملاً در برابر ترکیه گارد گرفته اند. یکی دیگر از ابعاد مهم همکاری نظامی بین آنکارا و دوحه و استقرار هواپیماهای قطری در ترکیه، این است که خلبانان ترکیه، دارای یک فرصت استثنایی می شوند تا با جنگنده رافائل فرانسوی آشنایی پیدا کنند. چرا؟ به این دلیل که یونان 18 فروند از این هواپیما را از فرانسه خریداری کرده و حالا که قطری ها چنین هواپیمایی دارند، خلبانان ترک می توانند با این جنگنده آشنایی بیشتری پیدا کنند و برای مقابله با حملات احتمالی یونان آمادگی بیشتری داشته باشند. گزارش روزنامه حریت درباره جزئیات توافق نظامی ترکیه و قطر، نشان می دهد که بر اساس توافق مزبور، قطر می تواند 250 پرسنل نظامی از یگان های ویژه کماندویی و 36 فروند هواپیمای جنگی را برای آموزش در ترکیه نگه دارد.  البته علاوه بر یگان ویژه خلبانان جنگنده قطری در ترکیه آموزش خواهند دید. این توافق بر اساس توافقنامه همکاری نظامی قدیمی با قطر است که در 23 می 2007 امضا شده بود. هدف آن توسعه روابط نظامی دوجانبه مطابق با قوانین ملی و قواعد بین‌المللی بر اساس حاکمیت، برابری و احترام متقابل است. با ترتیب فنی تهیه شده بر اساس اصل توسعه فعالیت های مبتنی بر دوستی و همکاری بین دو کشور، مقرر شده که خلبانان نظامی قطر بتوانند به طور موقت از حریم هوایی و فرودگاه های ترکیه استفاده کنند. بر اساس این هماهنگی، تعداد پرسنل و هواپیماهای قطری توسط ترکیه با هماهنگی قبلی مشخص خواهد شد. یک خلبان ناظر ترک در کابین خلبان خواهد بود تا رعایت قوانین را در پروازهای هواپیماهای ترابری قطر ثبت کند.

 

ارسال دیدگاه شما

روزنامه در یک نگاه
ویژه نامه