«آرمان امروز» گزارش میدهد:
سکه رکورد تاریخی زد
آرمان امروز: مجتبي کاوه – قيمت سکه روز گذشته – شنبه 5آذر- بار ديگر رکورد شکني کرد و براي سومين بار در دولت سيزدهم در کانال 16ميليون پيش رفت. آخرين رکورد قيمت سکه در دولت روحاني 15 ميليون و 460 هزار تومان بود که در مهرماه 99 رقم خورده بود. بانک مرکزي تلاش ميکرد اين رکورد در دوران رياست جمهوري رئيسي شکسته نشود اما شوق متقاضيان به خريد سکه در مهرماه و آبان ماه امسال بيشتر از آن بود که بازارساز بتواند آن را مهار کند. عوامل متعددي در رکوردشکني قيمت سکه موثر افتاده اند اما در ميان اين عوامل بايد به خنثي شدن اثر انتشار اوراق سکه توسط عوامل محرک قيمت اشاره کرد. انتشار اوراق سکه در روزهاي مياني آبان ماه تا حدي از تب و تاب بازار اين کالاي سرمايه اي کاسته بود اما به نظر مي رسد سرمايه گذاران خُرد در روزهاي اخير به اين نتيجه رسيده اند که نقدينگي خود را با اوراقي که سررسيد آنها 6 ماه ديگر است عوض نکنند. يکي از فعالان بازار طلا و سکه در مورد وضعيت بازار سکه در روز رکورشکني اين کالاي سرمايهاي به «آرمان امروز» گفت: روز شنبه افزايش تقاضاي خريد سکه از ساعت گشايش بازار محسوس بود و و حوالي ظهر قيمت از 16 ميليون و 300 هزار تومان با يک جهش 300 هزار توماني به رکورد 16 ميليون و 600 هزار تومان رسيد. قيمت تا ساعت 15روي 16 ميليون و 604 تا 16 ميليون و 610 هزارتومان بود ولي از اين ساعت قيمت کمي افت کرد و سکه نتوانست قيمت بالاي 16 ميليون و 600 هزار تومان را حفظ کند. در ادامه هم بازار ميل به نزول داشت و رکورد شکني جديدي در اين روز شاهد نبوديم.
قطعنامه و انتظارات تورمي
منصور احمدي در پاسخ به علل جهش نرخ سکه در روز شنبه گفت: چند عامل در نوسان بازار نقش داشت. عامل اول افزايش انتظارات تورمي است که در هفته هاي اخير آن را در رشد قيمت داراييهاي سرمايه اي ديگر نقدشونده مثل قيمت خودروهاي پرتيراژ داخلي مي توان آن را مشاهده کرد. برداشت عموم مردم اين است که دولت نتوانسته براي مهار گرانيها اقدام موثري کند و انتظار هم نميرود اين گرانيها فعلا کنترل شود بنابراين در هفته گذشته شاهد رشد قيمت سکه و طلا و خودرو بوديم. از طرفي يک قطعنامه هم عليه ايران در سازمان ملل تصويب شد که به هر حال اين موضوع روي بازار تاثير خود را دارد.
بانک مرکزي مانع گراني دلار مي شود
وي در پاسخ به اين پرسش که چرا برخلاف بازار سکه و خودرو که افزايشي شده اند در بازار ارز شاهد متوقف شدن قيمت دلار در کانال 35 هزارتوماني بوديم، گفت: قيمت دلار با فشار عرضه بانک مرکزي در کانال 35 هزار توماني مانده است. عرضه دلار در صرافي هاي بانکي از حدود دو هفته قبل تاکنون روند صعودي داشته و بانک مرکزي با اهرم عرضه فعلا تقاضا را پوشش داده است. البته ناگفته نماند تعدادي از فعالان بازار ارز نيز طي دو هفته اخير بازداشت شدند که در کاهش تمايل معامله گران به فعاليت در بازار تاثير داشته است. وي در پاسخ به اين پرسش که فعالان بازار اکنون جو بازار را پليسي مي دانند ، گفت: نمي توان گفت جو بازار پليسي است چرا که به ياد داريم وقتي دولت در دولت هاي قبل معاملات را ممنوع مي کرد نيروهاي پليس در ميدان فردوسي تا ابتداي خيابان منوچهري مستقر مي شدند اما اکنون اين طور نيست ولي به هر حال به صورت ناگفته تمايل به معاملات اسکناس به صورت عمده کاهش يافته است چرا که کسي نمي خواهد بابت معامله ارز مورد بازخواست قرار بگيرد و گرفتاري و دردسر داشته باشد.
بي رغبتي و بي اعتمادي سرمايه گذاران خرد به اوراق سکه
اين فعال بازار علت ديگر افزايش قيمت سکه را عقب گرد يا بي رغبتي يا بي اعتمادي متقاضيان به ابزار معاملاتي جديد اين کالا برشمرد و بيان کرد: خبرهايي که از انتشار اوراق سکه مي رسيد تا حدي روي قيمت سکه اثر داشت اما الان برداشت ما به عنوان فعال بازار اين است که خريداران خرد استقبال چنداني از اين اوراق نمي کنند. شايد بتوان گفت مردم ترجيح مي دهند با توجه به اوضاع ناآرام کشور همان سکه را به عنوان دارايي ملموس در اختيار داشته باشند و اوراقي را که تبديل آنها به سکه 6 ماه زمان مي برد براي آنها يک دارايي غيرقابل اعتماد است.
بورس دوباره منفي شد
احمدي علت ديگر رکوردشکني نرخ سکه را برگشت دوباره مسير نقدينگي از بورس به بازارهاي سنتي و مورد اعتمادتر مثل طلا و سکه دانست و تصريح کرد: بورس دو هفته قبل چند روز خيلي خوب داشت و در حال تبديل شدن به رقيبي براي دلار و سکه بود اما در هفته گذشته روند رشد بورس متوقف شد و نقدينگي به طرف بازار ارز و سکه برگشت. وي در مورد پيش بيني خود از آينده بازار سکه گفت: بازار سکه برخلاف بازار ارز قابل کنترل نيست و در يک روز ممکن است متقاضيان خرد اين بازار را مورد هجوم قرار دهند و قيمت جهش داشته باشد. با توجه به پايدار ماندن عوامل افزايش قيمت سکه ، يعني انتظارات تورمي، افزايش نقدينگي، بي ثباتي در بازارها، نااطميناني در بورس و ... ممکن است شاهد بازگشت مقطعي قيمت ها باشيم اما روند کلي بازار همچنان مستعد افزايش است.
اونس طلا و مظنه طلاي داخلي کاهش يافت، سکه رشد کرد!
شايان ذکر است هر اونس طلا، روز شنبه به 1,755 (يک هزار و هفتصد و پنجاه و پنج) دلار رسيد که نسبت به روز قبل ، افزايش 0.03 درصدي داشته است اما قيمت طلا در اين روز برخلاف اونس جهاني و نرخ سکه ، پايين آمد و هر گرم طلا 18 عيار امروز با کاهش 0.11 درصدي، از 1,505,900 (يک ميليون و پانصد و پنج هزار و نهصد) تومان به 1,504,300 (يک ميليون و پانصد و چهار هزار و سيصد ) تومان رسيد. ضمنا هر مثقال طلا 18 عيار با کاهش 0.06 درصدي نسبت به 2 روز پيش، 6,518,000 (شش ميليون و پانصد و هجده هزار) تومان معامله شد. اين امر نشان مي دهد قيمت سکه تا حدي هم تحت تسلط واسطه ها و معاملات سفته بازانه، افزايشي شده است.