اعطای 156هزار میلیارد تسهیلات به 22 هزار بنگاه
آرمان: روز گذشته در پنجاه و ششمین مجمع سالانه بانک مرکزی که با حضور رئیسجمهور برگزار شد، ولی ا.. سیف گزارش کاملی از اقدامات انجام شده در حوزه بانکی ارائه داد؛ گزارشی که در بسیاری موارد مثبت ارزیابی میشود و میتوان عنوان کرد این عملکرد تاثیر غیر قابل انکاری در رشد اقتصادی امسال داشته است. امسال و در اولین سال پس از برجام ایران توانست رشد اقتصادی 4/7 درصدی را تجربه کند. هر چند بخشی از این رشد به دلیل افزایش درآمدهای نفتی حاصل شد، اما رونق بخشی به صنعت نیز تا حدی توانست در مثبت شدن رشد اقتصادی موثر واقع شود. اقتصاد ایران در چند سال اخیر دچار رکودی عمیق شده بوده است. در زمانه رکود یکی از سیاستهایی که دولتها پیگیری میکنند اعطای تسهیلات به بنگاههای اقتصادی برای جلوگیری از ورشکستگی و ادامه فعالیت است. این مهم در یکی دو سال اخیر مورد توجه بانک مرکزی بوده است، چنانکه بر اساس گزارش سیف تا تاریخ دوم اسفند سال جاری بالغ بر 5/156 هزار میلیارد ریال تسهیلات به بیش از 8/22هزار بنگاه کوچک و متوسط تخصیص یافته است. رئیس بانک مرکزی در گزارش خود همچنین به ساماندهی بدهی بانکها به بانک مرکزی با سامانه چکاوک، سالم سازی فضای بازارهای پولی و مالی، تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، ساماندهی موسسات اعتباری غیرمجاز در چارچوب مصوبه شورای عالی امنیت ملی، توسعه نظامهای پرداخت و بانکداری الکترونیک و... پرداخت.
رشد نقدینگی به دلیل اجرای بسته تحریک رشد اقتصادی
روز گذشته رئیس بانک مرکزی در پنجاه و ششمین مجمع سالانه این بانک حجم نقدینگی در سال ۱۳۹۴ را 9/10172هزار میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: این رقم نسبت به پایان سال ۱۳۹۳، ۳۰ درصد رشد نشان میدهد. ضمن آنکه پایه پولی و ضریب فزاینده نقدینگی در نتیجه سیاستهای انبساطی پولی و اعتباری نیز به ترتیب با رشد 9/16 و 2/11درصدی در سال ۱۳۹۴ مواجه شدند. لازم به ذکر است که پنج واحد درصد از رشد نقدینگی سال ۱۳۹۴ مربوط به اجرای بسته تحریک رشد اقتصادی بوده است. به گزارش «آرمان» و به نقل از بانک مرکزی، سیف کنترل نقدینگی را نتیجه ساماندهی بدهی بانکها به بانک مرکزی دانست و عنوان کرد: بانک مرکزی در سال ۱۳۹۴ مجموعهای از اقدامات هماهنگ و سازگار را به منظور کنترل بدهی بانکها به بانک مرکزی و کاهش آن صورت داد. در نتیجه این اقدامات حجم بدهی بانکها به بانک مرکزی با 5/2 درصد کاهش (7/21 هزار میلیارد ریال) از ۸۵۸ هزار میلیارد ریال در پایان سال ۱۳۹۳ به 3/836 هزار میلیارد ریال در پایان سال ۱۳۹۴ رسید. بدیهی است در صورت عدم انجام اقدامات یاد شده و در نتیجه عدم امکان کنترل بدهی بانکها به بانک مرکزی، نرخ رشد نقدینگی در سال ۱۳۹۴ ارقام به مراتب بالاتری را تجربه میکرد.او ثبات بازار ارز را به رغم کاهش قابل توجه قیمت نفت و درآمدهای ارزی کشور در سال ۱۳۹۴، در نتیجه مدیریت مناسب بانک مرکزی خواند و خاطرنشان کرد: متوسط نرخ دلار بازار آزاد در سال ۱۳۹۴ معادل ۳۴۵۰۱ ریال بود که در مقایسه با رقم سال ۱۳۹۳ معادل 2/5 درصد افزایش داشت. علاوه بر این، در سال ۱۳۹۴ شکاف نسبی نرخ دلار بازار آزاد و بازار رسمی نیز با 1/7 واحد درصد کاهش نسبت به سال قبل به 6/16درصد رسید.
نرخ تورم پس از گذشت ربع قرن، تک رقمی میشود
رئیس کل بانک مرکزی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر دستاورد تورم تک رقمی دولت، ابراز امیدواری کرد: در سال ۱۳۹۵ خوشبختانه وعده دولت و هدف تورم تک رقمی محقق و نرخ تورم در ادامه روند کاهشی خود به 7/8درصد در بهمنماه رسید و با تحقق تورم تک رقمی در سال جاری مجددا پس از گذشت ربع قرن، نرخ تورم سالانه تک رقمی خواهد شد. سیف با اشاره به اینکه رشد اقتصادی در شش ماهه نخست سال ۱۳۹۵ به 4/7درصد رسید و حصول به چنین رشدی در نیمه اول سال از سال ۱۳۸۶ بیسابقه بوده است، گفت: اگرچه بهطور طبیعی افزایش تولید در بخش نفت نقش مهمی در شکلدهی به رشد اقتصادی نیمه اول سال ۱۳۹۵ ایفا کرده است، لیکن شواهد حاکی از آن است که با سرایت آثار ناشی از افزایش تولید و صادرات بخش نفت به سایر بخشهای اقتصادی، رشد اقتصادی غیرنفتی کشور در سال جاری و همچنین سال آتی در وضعیت مناسبی قرار گیرد. رئیس کل بانک مرکزی در مورد آخرین آمار تسهیلات اعطایی به بنگاههای کوچک و متوسط گفت: تا تاریخ دوم اسفندماه سال جاری بالغ بر 5/156 هزار میلیارد ریال تسهیلات به بیش از 8/22 هزار بنگاه کوچک و متوسط تخصیص یافته و برآورد میشود تا پایان سال جاری رقم تسهیلات پرداختی از این محل، به ۱۶۰ هزار میلیارد ریال هدفگذاری شده برسد. او همچنین حجم تسهیلات پرداختی شبکه بانکی طی ده ماهه سال ۱۳۹۵ را 9/4278 هزار میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: این رقم در مقایسه با رقم دوره مشابه سال قبل معادل 4/43 درصد رشد داشته است که در این بین سهم سرمایه در گردش از تسهیلات اعطایی به 7/63 درصد رسیده است. این سهم برای تسهیلات اعطایی به بخش صنعت و معدن معادل 4/81 درصد بوده است. به گفته سیف نظام بانکی در سال ۱۳۹۵ همانند سال گذشته مشارکت فعالی در تامین مالی خرید تضمینی محصولات کشاورزی به ویژه گندم داشت؛ به طوری که ۴۵ درصد از کل منابع خرید تضمینی گندم توسط شبکه بانکی تامین شد.
اعطای وام قرضالحسنه ازدواج به ۸۹۳ هزار نفر
رئیس شورای پول و اعتبار درخصوص آخرین آمار تسهیلات قرض الحسنه ازدواج گفت: در طول یازده ماهه سال ۱۳۹۵ معادل 1/85هزار میلیارد ریال تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به بیش از ۸۹۳ هزار نفر از متقاضیان پرداخت شده که نسبت به حجم این تسهیلات در سال ۱۳۹۴ (6/24 هزار میلیارد ریال) ۲۴۶ درصد رشد داشته است.