داور بيست و نهمين جشنواره هنرهاي تجسمي جوانان؛
يک لحظه فرض کنيد کاپ جام جهاني را حذف کنند
آرمان امروز: بيست و نهمين جشنواره هنرهاي تجسمي جوانان که از نهم شهريور ماه رسما کار خود را آغاز کار کرده و تا آذر ماه ادامه دارد، در اين دوره با يک تفاوت کليدي در حال برگزاري است؛ رويکردي که منجر به حذف بخش رقابتي از جديدترين دوره اين رويداد شده است.
فارغ از دلايلي که باعث شدهاند اين رويدادها در فضاي هنرهاي تجسمي ناشناخته باقي بمانند، از سوي برخي منتقدان چنين عنوان مي شود که حذف بخش رقابتي از جشنواره هنرهاي تجسمي جوانان آن هم درحالي که ميتوانست محرکي براي افزايش استقبال از آن باشد، چندان ايده خوبي به نظر نميرسد. هرچند برخي هم بر اين باورند که اصل رقابت چندان با هنر سازگاري ندارد و همدلي ها را خصوصا در بين جواناني که از گروه هاي سني متفاوت شرکت مي کنند، از بين مي برد.
روحالله شمسيزاده، داور رشته مجسمهسازي جشنواره با اشاره به اين نکته که رقابت يک بخش جدانشدني از جشنواره محسوب ميشود، به ايسنا ميگويد: «براي مثال فرض کنيد که کاپ جام جهاني از رقابتها حذف شود. رقابت هميشه بين انسانها و هنرمندان جذاب بوده هرچند که يک عده هميشه عقيده دارند که هنر يک امر رقابتي نيست. ولي واقعيت اين است که رقابت يک جذابيت و شوري را ايجاد مي کند و از طرفي ديگر، معمولا افرادي که جايزه ميگيرند، اين جايزه در رزومه آنان قرار ميگيرد و بعدها هر جايي که بخواهند رزومه فعاليت خود را ارائه کنند، براي مثال م يگويند که جايزه نفر برگزيده جشنواره هنرهاي تجسمي جوانان را کسب کردهاند و اين يک امکان است.»
او ادامه ميدهد: «دوستان اعتقاد داشتند که رقابتي نبودن جشنواره بحث همدلي ميان شرکتکنندهها را پررنگتر ميکند که اين هم يک نظر است و به نظرم بايد به جنبههاي مختلف حذف بخش رقابتي فکر کرد.»
شمسيزاده در پاسخ به اين سوال که آيا در عمل همدلي ميان شرکتکنندهها با حذف بخش رقابتي پررنگتر شده است؟ اظهار ميکند: «فکر مي کنم بايد يک جامعه آماري تهيه شود و يک کار مطالعاتي بر روي اين سياست صورت گيرد. در طول 29 دوره، سنت اين بوده که هميشه جايزه اي باشد و امسال حذف شده است. به نظرم بايد بر روي اين سياستگذاري مطالعه و از شرکت کننده ها يک جامعه آماري تهيه شود.»
داور بيست و نهمين دوره جشنواره هنرهاي تجسمي جوانان در ادامه درباره وجود برخي اسامي تکراري در اين جشنواره اظهار ميکند: «اين مسأله خودش نياز به يک واکاوي دارد. آدمها در مسير قوام پيدا ميکنند. شما روي عدهاي سرمايهگذاري ميکنيد و اين افراد در نهايت تبديل به مهرههاي حرفهاي ميشوند اين بخشي از داستان است که نميتوان کتمان کرد و برخي از اسامي از چنين کيفيتي برخوردار هستند.»