آرمان امروز درگفت وگو با کارشناسان

کسری بودجه دولت کمرمعادن را شکست

آرمانامروز: دولت در سالجاري حساب ويژه اي روي بخش معدن براي جبران کسري بودجه باز کرده اما اوضاع اين بخش آن طور پيش نرفت که بتواند عصاي دست دولت در پيشبرد اهداف بودجه اي باشد. سعيد صمدي دبير انجمن زغال سنگ و يکي از کارشناسان شناخته شده بخش معدن در گفتگو با «آرمان امروز» وضعيت معادن را تشريح کرده و به افت شديد سرمايه گذاري در معادن اشاره کرد. وي همچنين رويکرد دولتمردان در مورد حقوق دولتي معادن را مورد انتقاد قرار داد.

وضعيت بخش معدن تا اينجاي سال چگونه بوده است؟

بخش معدن امسال با مشکلات متعددي دست به گريبان بوده و سال خوبي را تا اينجا که 8 ماه از سال سپري شده پشت سر نگذاشته است. در توضيح وضع معادن بايد گفت معادني که توليد آنها به بازارهاي خارجي متصل بوده که همان معادن فلزي کشور هستند وضعيت بهتري داشته اند اما اين معادن هم به دليل مشکلاتي که در بازار جهاني ايجاد شد با نوسانات فراواني دست و پنجه نرم مي کنند. معادني که بازار آنها داخلي است مثل معادن سنگ هاي ساختماني و زغال سنگ اوضاع نامساعدتري را تجربه مي کنند که دليل آن رکود سنگين حاکم بر اقتصاد کشور است. از دولت توقع مي رفت در مورد حقوق دولتي که يکي از مسائل مبتلا به بخش صنعت است دست به اصلاحاتي بزند و ساز وکار دريافت اين عوارض را عادلانه تر و منطقي تر تعريف کند اما متاسفانه همچنان در اين بخش هم معادن با مشکل مواجه هستند و دولت بدون در نظر گرفتن وضعيت درآمدي و شرايط خاص هر معدن، به صورت تقريبا علي السويه از معادن بزرگ و خصولتي که پشتوانه مالي بهتري دارند ومعادن کوچک بخش خصوصي، حقوق و عوارض مي گيرد و درآمدزايي مي کند.

دولت امسال در شرايط رکودي معادن، عوارض و حقوق دولتي را کاهش نداد؟

دولت امسال تنها همراهي که با بخش معدن کرد اين بود که حقوق دولتي معادن را بيشتر نکرد اما در 3 سال اخير حقوق دولتي به قدري افزايش يافته که تقريبا مي توان گفت به طور متوسط درآمدي که دولت از معادن بابت حقوق دولتي کسب مي کند در سه سال اخير 10 برابر شده است. شايد جا داشت امسال دولت بر اساس شرايط نامساعدي که معادن تجربه مي کنند حقوق دولتي را حداقل در معادن کوچک و متوسط تعليق يا امهال کند اما اين اقدام هم صورت نگرفت. دولت انتظار دارد معادن در هر وضعيتي که باشند عصاي دست دولت در تامين کسري بودجه باشند. اين انتظار البته درست و واقع بينانه نيست و به تضعيف سرمايه گذاري و توليد بخش معدن مي انجامد.

افق پيش روي بخش معدن را تا پايان سال چگونه ارزيابي مي کنيد؟

روند کنوني به هيچ وجه روند مناسب و مطلوبي نيست ودر صورت تداوم اين روند معادن کشور با افت شديد سرمايه گذاري مواجه خواهند شد. در مورد معادني که نهاده هاي مرتبط با بازار داخلي را توليد مي کنند چشم اندازي از پايان رکود ديده نمي شود و به نظر مي رسد مشکلات اين معادن باز هم تشديد خواهد شد. معادن فلزي با موضوع دامپينگ رقبا در بازار جهاني روبرو هستند و تحريم ها هم صادرات را براي اين دسته از معادن سخت تر و پيچيده تر کرده است.

نوسازي ماشين آلات و تجهيزات معادن امسال چه شرايطي دارد؟

تورمي که در کل اقتصاد کشور ديده مي شود به بخش معدن هم سرايت کرده و قيمت برخي ماشين آلات و تجهيزات معدني به شدت گران شده است. با قيمت هاي کنوني و دلار سرکشي که ميل به قيمت هاي بالاتر دارد نوسازي ماشين آلات براي معادن کوچک و متوسط تقريبا دست نيافتني مي شود. حتي هزينه هاي تعميرات ماشين آلات و تجهيزات هم در حال حاضر کمر شکن شده است.

معادن زغال سنگ که حوزه تخصصي شما در سال هاي اخير بوده امسال چه شرايطي را تجربه مي کنند؟

معادن زغال جزو آن دسته از معادن به شمار مي آيند که بازار آنها در داخل تعريف شده و رکود صنايع داخل معادن زغال سنگ را هم دچار مشکل کرده است. قيمت تمام شده محصولات معادن زغال سنگ امسال بيش از 50 درصد افزايش يافته اما قيمت فروش محصولات اين روزها 10 درصد زير قيمت سال گذشته است. افت سرمايه گذاري و توليد در معادن زغال سنگ موجب واردات زغال به ارزش 450 ميليون دلار به کشور شده که در سال هاي اخير رقمي بي سابقه محسوب مي شود. دولت بايد براي واقعي کردن قيمت زغال سنگ اقدام عاجلي انجام دهد درغير اين صورت ريزش سرمايه گذاري در معادن زغال سنگ و افت توليد شدت بيشتري خواهد يافت.

ارسال دیدگاه شما

روزنامه در یک نگاه
ویژه نامه